WIE ZIJN WIJ?

1977 was het eerste jaar, dat wij lelies begonnen te kruisen. Dat jaar was het alleen met Aziatische lelies. In 1978 werden hier Oriental lelies bijgevoegd.

1990 was voor ons een jaar met vele veranderingen. Dat jaar verhuisden wij met het hele gezin naar de staat Oregon in de Verenigde Staten van Amerika.

Dat was tevens de start van het importeren naar Amerika van diverse typen bollen, knollen en vaste planten, die wij verhandelden aan diverse bedrijven, zoals kassenbedrijven, handels centra en mail-order.

Naast het doorgaan met het veredelen van alle soorten en types lelies en het telen daarvan teelden wij ook diverse soorten vaste planten.

In 2005 besloten wij om afstand te nemen van de handel en ook de teelt en alleen door te gaan, wat wij het liefste deden, n.l. het veredelen van lelies en wel hoofdzakelijk Oriental hybrides voor de snij- en potindustrie.

HET TEAM
Johan Mak

Johan is the "Mak' van Mak-Leek, Inc.

Ria Mak

Ria is the 'Leek' van

 Mak-Leek, Inc.

Alls er leliezaailingen en kloontjes in het veld geplant moeten worden hebben wij extra hulp, maar over het algemeen doen deze twee al het werk.

LELIEZAAILINGEN EN SELECTIES

Het kan niet anders zijn, dat onze leliezaailingen en ook de selecties bij de sterksten van de gehele wereld behoren;

Zij hebben n.l. alle elementen van het groeien in Oregon mee moeten maken.

Gedurende de winter en grootste gedeelte van het voorjaar is het koud en erg nat.

In de zomer is het daarentegen heel droog en kan gerekend worden op verschillende lange warmte periodes van boven de 40 C' met vaak veel wind.

Gedurende het groeiseizoen worden de lelies ook blootgesteld aan verschillende soorten luizen, want wij spuiten niet met minerale olie.

Eerst een of twee jaar als zaad in de zaadtunnel, daarna twee of drie jaar op het land, en wanneer uitgeselecteerd, een of meerdere jaren in onze kas.

Toch blijkt na zoveel onbeschermde teeltjaren, dat meerdere van onze oriental selecties nog steeds geheel vrij van enige virus zijn.

 

 

© 2017 by Mak-Leek Inc. Proudly created with Wix.com